Moderni kūdikių priežiūra

mimos pagalve, autokedute

Moderni kūdikių priežiūra ir nemaloni tiesa

moderni kudikiu prieziuraModerni kūdikių priežiūra atsirado intensyvėjant gyvenimo tempui, kūdikių priežiūrai palengvinti buvo sukurta daug įrangos: vežimėliai, automobilinės kėdutės, gultukai, supynės ir t.t. Kad ir kokią kūdikių priežiūrai skirtą įrangą aptartume, joms būdingas bendras bruožas – kūdikis jose būna pusiau sėdimoje arba gulimoje ant nugaros padėtyje. Dažnai tėvai neįvertina, koks yra saikingas įrangos naudojimas. Kai kurios studijos teigia, kad kūdikis vidutiniškai praleidžia 5 ar daugiau valandų per dieną įvairioje kūdikių priežiūros įrangoje.

Jeigu prisimintume subalansuotą kūdikio pozicijų keitimo piramidę, įrangos naudojimas ten yra pačiame viršuje ir turėtų būti naudojamas minimaliai. Moderni kūdikių priežiūra yra nuostabus žmogaus kūrybos ir technologijų rezultatas, tačiau turėtų būti naudojama saikingai.

Kodėl tai blogai?

Visų pirma, kūdikis įrangoje yra padėtyje ant nugaros, taigi spaudimas kaukolės kaulams tenka į tą pačią vietą kaip ir miegant lovytėje, todėl būdravimo metu šios padėties reikėtų vengti kuo labiau.

Kiekviena papildoma valanda praleista kūdikių priežiūrai skirtoje įrangoje, plokščios galvos sindromo požymių atsiradimo riziką padvigubina!

Antra, kūdikio galvytės laisvas sukiojimas yra labai apribojamas. Kūdikiui kur kas sunkiau pasukti galvytę autokėdutėje ar gultuke nei laisvai gulint ant čiužinio ar grindų. 

Trečia, apribojama kūdikio viso kūno judesių laisvė. Tai ypač aktualu ankstyvoje kūdikystėje, kuomet ką tik gimę kūdikiai būna susirietę ir turi natūraliai išsitiesti. Kai kūdikis paguldomas į pusiau gulimą padėtį įrangoje, jis natūraliai atsiduria susirietusioje pozoje, gravitacija verčia raumenis asimetriškai temptis. Jeigu kūdikis turi išreikštą patogesnią jam padėtį, tai įrangoje jis joje ir būna. Raumenys dar nėra pakankamai išsivystę, kad pasipriešintų gravitacijos jėgai ir pakeistų kūno padėtį.

Ketvirta, kūdikiai būdami įrangoje, turi mažesnes galimybes savo pojūčiai pažinti supančią aplinką, kadangi būna apribotas regos laukas, prarandamos lytėjimo galimybės ir pan. Tyrimai parodė, kad kūdikiai, kurie daug laiko praleido kūdikių priežiūrai skirtoje įrangoje, pasižymėjo prastesniais stambiosios motorikos vystymosi rezultatais.

Kiek laiko reikėtų naudoti įrangą?

Rekomenduojama saikinga įrangos naudojimo trukmė yra iki 2 valandų per dieną (esant problemoms ir mažiau), įskaitant ir automobilinės kėdutės naudojimą.

Patarimai, kaip sutrumpinti kūdikio buvimą įrangoje
  • Automobilinę kėdutę naudokite tik kelionės metu. Nenaudokite jos kūdikio migdymui, pasivaikščiojimui lauke ar parduotuvėje, vizitacijai pas gydytoją ir pan.
  • vietoje gultukų, geriau guldykite kūdikį ant grindų, kuomet jums reikia atlikti ruošos darbus.
  • jeigu kūdikis užmigo įrangoje, pasistenkite jį paguldyti ant lygaus kieto paviršiaus (išskyrus kelionės automobilyje metu).
  • jeigu nutiko taip, kad kūdikis praleido daugiau nei 2 valandas įrangoje, sekančias dvi dienas pasistenkite laiką sutrumpinti iki mažiau nei 2 valandų.
Kaip teisingai naudotis įranga?
  • Naudokite Mimos pagalvę visur, kur tik kūdikis turi būti padėtyje ant nugaros. Mimos pagalvė apsaugos kūdikio galvytę. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad pagalvė neapsaugos kūdikio nuo apribotų judesių, todėl vis tiek saikingai naudokite įrangą.
  • kūdikis įrangoje turėtų gulėti tiesiai,t.y. pečiai ir klubai vienoje linijoje, o ne susisukęs. Galva taip pat turėtų būti tiesiai. 
  • keiskite puses, kuriose automobilyje tvirtinate kėdutę, kadangi langas skatina kūdikį sukti galvą į šviesos pusę.
  • jeigu automobilinę kėdutę visgi naudojate ne tik kelionės metu, kabinkite žaisliuką keisdami puses.
  • nuo įrangos nuimkite žaisliukus, kurie skatina kūdikį žiūrėti tiesiai į viršų.
  • keiskite įprastas įrangos vietas kambario atžvilgiu, kadangi langas, durys, ar kiti objektai gali skatinti kūdikį žiūrėti tik į vieną pusę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *