Vaiko raida

vaiko raida; kudikio raida; EEG

Vaiko raida

Vaiko raida yra nuosekli, o tam tikrus įgūdžius vaikai įgauna tiesiog stebėdami savo tėvus ir nereikia jų kaip nors aktyviai mokyti. Tai labai svarbu, norint suprasti, kaip dirba smegenys.

Norint suprasti smegenų veiklą, naudojamas EEG metodas. EEG (elektroencefalografija) – tai galvos smegenų bioelektrinio aktyvumo tyrimas, kurio metu mažyčiais elektrodais fiksuojami neuronų siunčiami elektros signalai ir gaunamas smegenų aktyvumas, išreiškiamas hercais (Hz).

Suaugusio žmogaus smegenys gali dirbti plačiame diapozone, t.y. nuo labai žemo iki labai aukšto aktyvumo, kintančio labai dažnai ir nuolatos.

Kaip vystosi smegenys?

Tačiau vaikų smegenys tik vystymosi eigoje įgauna galimybę dirbti vis aukštesniais dažniais.

vaiko raida; kudikio raida; EEG

Dar vystantis gimdoje ir pirmuosius dvejus metus, vaikų smegenys geba dirbti tik labai žemo dažnio diapozone, vadinamame „Delta“. Jeigu lygintume su suaugusiuoju, tai „Delta“ dažnis yra tarsi miego-nesąmoninga būsena. Vaikas net nemiegodamas ir atrodo būdamas sąmoningas, gali aplinką suvokti tik šiame diapazone, Ji tarsi žiūri per langą į pasaulį, bet negali siųsti lygiaverčio atsako. Jis užima tarsi stebėtojo rolę.

vaiko raida; kudikio raida

Nuo dvejų iki šešerių metų smegenys pradeda dirbti šiek tiek aukštesniame, „Teta“ diapazone. „Delta“ taip pat vis dar veikiantis, vaikas naudoja juos abu. Kai suaugusiojo smegenys dirba „Teta“ režimu, tai tarsi vaizduotė, kūryba. Vaikai naudodami „Teta“ ir „Delta“ dažnai gyvena savo išgalvotame įvykių pasaulyje arba maišo tikrus ir išgalvotus dalykus žaisdami. Šiame amžiaus tarpsnyje vaikas yra itin gabus mokytis ir greitai įsisavina informaciją.

Maždaug nuo 6 metų smegenys pradeda dirbti dar viename aukštesniame „Alfa“ diapazone. Tai tarsi rami sąmoninga būsena, kuomet vaikas pradeda save stipriau suvokti kaip asmenybę.

Nuo 12 metų smegenys pradeda dirbti „Beta“ diapazone, t.y. aktyvaus sąmoningumo, mokslo ir savęs suvokimo dažniai.

 

Ką tai reiškia mums – tėvams?

Svarbiausias momentas, kurį reikia suvokti tėvams – vaikas iki 6 metų amžiaus nėra sąmoningas, t.y. jo smegenys veikia „programavimo“ arba „hipnozės“ rėžimu. Tai reiškia, viskas, ką vaikas išmoks, matys, priims, girdės šiame etape, bus įrašyta kaip „programa“ ir veiks jo pasąmonėje visą likusį gyvenimą. Ir ši programa suksis tarsi kasetė magnetofone. Jeigu vaikas girdės, kad jis protingas, geras, gražus, malonus, stiprus, sveikas, drąsus, tai jis save tokį ir suvoks, tačiau, jeigu jis girdės, kad jis kažko nenusipelnė, kad jam (mums) trūksta pinigų, kad jis negeras, negabus ir pan. – tokia „programa“ ir bus įrašyta.

Kodėl gamta taip padarė, kad vaiko raida tokia, jog vaikas iki 6 metų negeba pats sąmoningai galvoti? Vaikas turi suvokti, priimti ir išmokti tūkstančius jo supančioje aplinkoje ir visuomenėje (kultūroje) galiojančių taisyklių, normų ir pavyzdžių. Todėl vaiko smegenys negeba kurti naujų taisyklių, o tik „įrašo“ programas, kaip turėtų būti daroma konkrečiose situacijose.

Dar Aristotelis prieš beveik 2400 metų sakė: „Duokite man vaiką iki 7 metų amžiaus ir aš jums parodysiu žmogų“ (Give me a child until he is 7 and I will show you the man.). Viskas, kas per šiuos metus bus įrašyta į pasąmonę, suformuos vaiko požiūrį į save ir aplinką.

Smegenys – sparčiausiai augantis kūdikio organas. Galvytės kaulai ir siūlės yra labai paslankios, sparčiai augančios tam, kad prisitaikyti prie didėjančio smegenų tūrio. Dėl šio galvytės kaulų paslankumo ir atsiranda „nugulėjimo rizika”. Sužinokite daugiau apie kaukolės ypatumus

Paruošta pagal Bruce Lipton vaizdo medžiagą „The Biology of Believe”

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *