Automobilinė kėdutė. Kaip teisingai naudoti?

Automobilinė kėdutė yra viena pagrindinių kūdikių priežiūros prekių, be kurios daugelis tėvų neįsivaizduoja kūdikio auginimo ir kelionių.

Automobilinė kėdutė – vienintelė priemonė, kuri avarijos metu gali apsaugoti jūsų kūdikį. 

Tačiau netaisyklingas ir nesaikingas jos naudojimas (ypač ne pagal paskirtį), gali pakenkti jūsų kūdikio raidai ir sveikatai.

ĮVADAS. KAS YRA KŪDIKIO PADĖTIS (LAIKYSENA)?

„Vaisiaus padėtis“ gimdoje yra suriesta į mažą kamuoliuką ribotoje erdvėje. Be to, gimdymo metu slenkant gimdymo takais, kūdikis gali patirti nežymius raumenų ar skeleto pažeidimus, vadinamąsias gimdymo traumas.

Vaisiaus padėtis ir/ar gimdymo traumos gali įtakoti tai, kad gimusio kūdikio laikysena bus asimetriška – netiesi, susisukusi. Dažnai ši kūno asimetrija būna sunkiai pastebima, t.y. lengvos formos. Kai kurios studijos teigia, kad apie 70 % naujagimių turi mažesnio ar didesnio laipsnio kūno, dažniausiai galvos arba kaklo, asimetriją.

Ši asimetrija gali būti atpažinta pastebėjus, kad naujagimis ar kūdikis turi vieną, labiau „mėgstamą“ galvytės padėtį, pvz. galvą laiko tik tiesiai (nesuka į šonus), arba laiko pasukęs tik į vieną pusę.

Dažniausiai lengvos formos asimetrijos yra lengvai koreguojamos, jeigu kūdikiui suteikiama plati judesių laisvė – jis nevystomas, dažnai neguldomas į gultukus, autokėdutes ir pan. Geriausia leisti kūdikiui laisvai judinti rankas ir kojas, skatinti ir dominti jį įvairiais garsais, daiktais ir pan. Tokiu būdu kūdikis natūraliai išsitiesia ir raumenys tolygiai stiprėja.

Sunkesniais kaklo raumenų asimetrijos atvejais, vadinamoji kreivakaklystė (tortikolis), prireikia kineziterapeuto mankštų bei masažų, ypač sunkiais atvejais, ir operacijos.

Apie 70 % kūdikių, kuriems diagnozuojama plagiocefalija, turi mažesnių ar didesnių kaklo raumenų asimetrijos požymių.

Taigi, kuo daugiau laiko kūdikis praleidžia kūdikių priežiūrai skirtoje įrangoje, tuo mažiau laiko jis turi išsitiesti ir sustiprėti bei išlyginti „nežymias“ asimetrijas.

Dar blogiau tai, kad kūdikis, būdamas priežiūrai skirtoje įrangoje, yra veikiamas gravitacijos, t.y. tarsi „tempiamas“ link jam lengvesnės, mažiau pasipriešinimo reikalaujančios padėties, t.y. „mėgstamos“. Kaip taisyklė, būnant „mėgstamoje“ padėtyje kūdikių priežiūrai skirtoje įrangoje, kūdikis beveik neturi jėgų pasukti kaklo ir galvos į kitą pusę, todėl praleidžia dar daugiau laiko „surakintoje“ padėtyje.

Tokiu atveju kūdikio asimetrijos nesitvarko, prastėja ir turi labai rimtų pasekmių, kurios apibrėžiamos kaip „konteinerio sindromas“. Dažniausiai pastebima, kad pasikeitė kūdikio galvytės forma – suplokštėjo pakaušis (brachicefalija) arba pasidarė kreivesnė, plokštesnė vienoje pusėje (plagiocefalija).

Primename, kad kūdikių priežiūrai skirta įranga turėtų būti naudojama saikingai ir atsakingai, t.y. ne daugiau 2 val. SUMOJE per parą ir, idealiu atveju, ne ilgiau 15 min. vienoje padėtyje.

KAIP SAUGIAU IR TINKAMIAU NAUDOTI KŪDIKIŲ PRIEŽIŪRAI SKIRTĄ ĮRANGĄ?

autokedute; kudikiu automobilio kedute; plagiocefalija; kreiva galvyte

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *