Kūdikio galvos apimtis

kudikio galvos apimtis; kudikio raida; smegenu vystymasis

Kūdikio galvos apimtis

Kūdikio galvos apimtis yra greičiausiai kintantis parametras pirmuosius gyvenimo mėnesius. Kūdikio galva turi prisitaikyti prie sparčiausiai augančio organo – smegenų. Naujausi tyrimai parodė, kad kūdikio smegenys paauga maždaug po 1% kasdien, o augimas prasideda iškart po gimimo. Kokiu greičiau auga kūdikio galvos apimtis?

Kūdikio smegenų augimas

Mokslininkai skenavo 87 sveikų kūdikių smegenis pirmuosius tris mėnesius nuo 2-osios jų gyvenimo dienos. Tyrimų rezultatai parodė, kad smegenys auga neįtikėtinu greičiu pirmuosius 3 mėnesius, paskui augimas sulėtėja iki 0,4% per dieną.
Vertinant bendrai, naujagimio smegenys per 3 mėnesius paauga ~64% per pirmąsias 90 dienų. Jeigu lygintume su suaugusiuoju, naujagimio smegenys sudaro 33% , o 3 mėnesių kūdikio net 55% viso suaugusiojo smegenų tūrio.
Tyrėjai taip pat lygino neišnešiotų naujagimių smegenų augimą ir pastebėjo, kad augimas vyksta sparčiau, bet po 3 mėnesių smegenys vis dar nebūna pasiekusios laiku gimusio kūdikio smegenų tūrio (buvo 2 proc. mažesnės).

smegeneles; kudikio galvos apimtis

Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad smegenų sritys auga nevienodai. Greičiausiai auganti smegenų sritis yra smegenėlės. Ši sritis atsakinga už aplinkos signalų (garso, vaizdo, kvapo, skonio, lytėjimo) apdorojimą ir sujungimą su stuburu ir kitomis kūno dalimis – reguliuoja stambiąją motoriką. Suaugusiojo žmogaus smegenėlės sudaro vos 10 proc. viso smegenų tūrio, tačiau jose yra apie 50 proc. visos neuronų masės. Taigi kūdikis, per pirmuosius tris mėnesius įgauna vis platesnes galimybes suvokti aplinką, pradėti judėti, griebti, guguoti, pažįsta artimus žmones, daiktus, šypsosi.

Palyginimui kita smegenų dalis, hipokampas, auga kur kas lėčiau. Ši dalis atsakinga už ilgalaikę atmintį ir emocijas.

Šiame įraše galite sužinoti daugiau, kaip smegenų augimas susijęs su vaiko raida.

Plagiocefalija – tik estetinė problema?

Daugiau nei 200 metų standartizuotas kūdikio kaukolės vertinimas apėmė tik galvos apimties pamatavimą. Pagal kai kuriuos neatitikimus buvo daromos prielaidos, kad galbūt smegenų augimas vyksta ne taip, kaip turėtų.
Mokslininkai norėtų turėti kūdikio smegenų „žemėlapį“, kuris vertintų ypač sparčiai augantį organą ir galėtų laiku pastebėti ankstyvas neurologines problemas. Bet tai yra nelengva, nes tam reikia sudėtingų tyrimų, tokių kaip kompiuterinė tomografija ar magnetinis rezonansas. Šie galvos smegenų tyrimai gali būti pavojingi kūdikio bendrai sveikatai.

Kai kalbama apie kūdikio kaukolės formos pakitimus (nugulėjimus), dažnai sakoma, kad tai tik estetinė problema ir nėra atlikta tyrimų, kad tai turi įtakos raidai ar kitoms smegenų funkcijoms. Tačiau ar teisinga teigti, kad pasekmių nėra, jeigu tokie tyrimai sunkiai įmanomi dėl pavojingos tyrimų metodikos?

2010 m. buvo atliktas tyrimas, kurio metu pastebėta, kad kūdikiai su deformuota galvyte patiria ankstyvą neurologinio pobūdžio sutrikimą. Šis sutrikimas gali įtakoti stambiąją motoriką, dėl kurio gali vėluoti vystymasis lyginant su bendraamžiais. Visa tai susiję su pakitusia smegenų pozicija.

kudikio galvos apimtis; plagiocefalija; kreiva kudikio galvyte; nuguleta kudikio galvyte

 

plagiocefalija; plokscias pakausis
Plagiocefalija

Paruošta pagal Live Science informaciją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *