Nugulėta kūdikio galvytė (plagiocefalija)

nuguleta kudikio galvyte plagiocefalija

Nugulėta kūdikio galvytė (plagiocefalija)

Nugulėta kūdikio galvytė (plagiocefalija) neretai kaip problema pastebima apie 3-4 mėnesį, kuomet jau būna akivaizdi. Tačiau labai svarbu kuo anksčiau pastebėti galvytės formos pokyčius ir nedelsiant imtis korekcinių veiksmų. Kodėl?

 

Kūdikio kaukolės ypatumai

Kaukolė nėra vientisa struktūra, ji sudaryta iš atskirų kaulinių plokštelių, kurios sujungtos paslankiomis siūlėmis. Naujagimio kaukolė yra unikalios anatominės struktūros – minkšta ir itin judri, siūlės ypatingai paslankios, pagrinde dėl dviejų priežasčių (literatūra):

1) kad lengviau praeitų gimdymo takais – gimstant plokštelės gali persidengti, todėl ką tik gimęs kūdikis gali būti „keistesnės“ galvos formos. Paprastai tokia kaukolės deformacija atsistato gana greitai ir neturi įtakos galvos formai, net jei gimdymas buvo tikrai sunkus. Tačiau, jeigu gimdant buvo naudojamos replės arba vakuumas – tai reikia laikyti kaip rizikos veiksnius ir stebėti, ar galvytė atgauna taisyklingą formą.

2) Kūdikio smegenys yra bene greičiausiai augantis organas. Tam, kad prisitaikytų prie spartaus augimo, kaukolė turi būti paslanki ir taip pat sparčiai auganti. Kūdikio galvytės apimties augimą galima suskirstyti į 4 etapus:

I. Nuo 0 iki 3 mėnesių. Galvytė auga sparčiausiai (apie 1,5-2 cm/mėn.), yra itin minkšta ir paslanki. Šiuo metu deformacijų rizika didžiausia, o korekcija efektyviausia. Vidutiniškai galvytės apimtis paauga nuo 35 iki 40-42 cm.

II. Nuo 3 iki 12 mėnesių. Galvytės augimas lėtėja (apie 1-0.5 cm/mėn.). Palaipsniui kaulėja plokštelės, užsiveria siūlės ir momenėliai. Korekcijos efektyvumas mažėja palaipsniui, jeigu korekcija, taikant konservatyvias priemones, pradedama nuo 6-7 mėnesio, o deformacija vidutinė ar sunki, korekcija gali būti dalinė. Optimalus laikas ortopediniam šalmui esant sunkiai deformacijai. Vidutiniškai galvytės apimtis paauga nuo 40-42 iki 47 cm.

III. Nuo 12 iki 18 mėn. Galvytės augimas smarkiai sulėtėja (per 6 mėn. paauga apie 2 cm). Siūlės ir momenėlis iki 18 mėn. beveik susiveria. Jeigu kūdikis iki šio amžiaus neturi deformacijų, tai ir nebeturės. Tačiau korekcija, taikant šalmų terapiją, bus tik dalinė, taikant konservatyvias priemones – simbolinė. Šalmų terapija paprastai siūloma iki 14 mėn. Vėliau laikoma neefektyvi.

IV. Nuo 18 mėn. iki 36 mėn. galvytė paaugs dar keletą centimetrų. Laikoma, kad kaukolė jau susiformavusi, korekcija mažai tikėtina.

kudikio galvos apimtis; plagiocefalija

korekcijos planas

2016 m. pabaigoje Tarptautinis neurochirurgų kongresas, remdamasis anksčiau atliktomis studijomis ir stebėjimais, paruošė gaires, koks turėtų būti veiksmų planas koreguojant pozicines kūdikių galvos deformacijas. Remiantis šiomis rekomendacijomis, ypač svarbu pastebėti galvytės formos pokyčius ankstyvame amžiuje, kuomet deformacija dar nedidelė, o konservatyvios priemonės – padėčių keitimas, ortopedinės pagalvės, kineziterapija – yra efektyvios. Daugiau skaitykite čia.

AR VERTA NIEKO NEDARYTI?

Labai dažnai susiduriama su nuomone, kad neverta jaudintis, nugulėta kūdikio galvytė (plagiocefalija)  turėtų išsitiesinti savaime kūdikiui pradėjus sėdėti, ropoti, t.y. kai kūdikis mažiau gulės ir sumažės spaudimas kaukolės kaulams. Tačiau tai bus tik nuo 7 mėnesio. Efektyviausias korekcijos laikas, iki 3-4 mėnesių, bus prarastas, o situacija gali ir pablogėti. Be to, korekcijos raktas – spaudimas priešinga kryptimi, kūdikiui sėdint, kaukolė nespaudžiama, todėl ir korekcija yra ne strateginė, o savaiminė, kiek tai leidžia kaukolės plokštelių judėjimas.

Taip pat dažnai rekomenduojama kūdikį guldyti ant pilvo, tačiau vien tik ši priemonė negali pakoreguoti nugulėtos galvytės, nes pvz., 3 mėnesių kūdikis ant nugaros praleidžia apie 18 val., o ant pilvo 40-60 min., taip pat guldymas ant pilvo nuima spaudimą nuo kaukolės, tačiau jos ir nekoreguoja. Taigi tai puiki prevencinė priemonė sveikam kūdikiui. Daugiau apie kūdikio guldymą ant pilvo skaitykite čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *