Pagalvė kūdikiui

Pagalvė kūdikiui: ar reikalinga ir kaip pasirinkti?

Pagalvė kūdikiui yra nereikalinga – tai turbūt vienas dažniausių įsitikinimų auginat kūdikius. O kartais galima rasti ir informacijos, kad žalinga. Tokios nuomonės istorija siekia 1992 m. kuomet JAV buvo pradėta įgyvendinti Saugaus kūdikio miego programa. Vienas iš šios programos kriterijų yra tas, kad kūdikio lovytėje neturėtų būti minkštų žaislų ar pagalvių. Taigi pagrindinis argumentas prieš pagalvių kūdikiams naudojimą yra – rizika uždusti.

Kitas naudojamas argumentas – pagalvė gali pakenkti kūdikio stuburui – įsitemps kaklo raumenukai ir nenatūraliai ištįs kaklo slanksteliai. Taip pat internete galima rasti informacijos, kad ant minkštos pagalvės paguldytas kūdikis sunkiau sukinėja galvytę, todėl išauga plagiocefalijos rizika.

Ir su šiais argumentais negalima nesutikti, kai kalbama apie nekokybiškas, kūdikiui nesaugias pagalves. Tačiau praėjus bene 30 metų, technologijos stipriai pažengė į priekį ir atsirado kokybiškų, saugių, anatominių pagalvių kūdikiams, kurios ne tik, kad nepakenkia, bet ir turi eilę privalumų.

Be kita ko, žinios ir informacija, kad pagalvė yra nereikalinga, perduodama teoriniame lygmenyje, tai yra vadovėliuose, straipsniuose, internetinėse svetainėse. Kitokios nuomonės galima sutikti pas praktikus, kurie tiesiogiai dirba su kūdikiais – juos mankština ir masažuoja. Viena tokių praktikių – Miglė Bliuvienė, turinti daugiau nei 15 metų darbo patirtį. Jos darbinė patirtis yra tokia, kad pagalvė kūdikiui yra reikalinga, nes:

  • mažina įtampą galūnėse ir dubenyje;
  • padeda lengviau sukioti galvą;
  • atpalaiduoja kaklo raumenis;
  • apsaugo nuo deformacijų;
  • mažina refliukso vystymosi tikimybę;
  • sukuria ramesnį ir gilesnį miegą.

Svarbu užtikrinti, kad pagalvė būtų tinkamo aukščio ir kad ant pagalvės būtų dedama tik kūdikio galvytė, bet ne pečiai.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis pagalvę?

Ar yra TUV sertifikatas?

TUV sertifikatas patvirtina, kad pagalvė yra pralaidi orui. Pasitaiko, kad gamintojai deklaruoja, kad pagalvė pralaidi orui ir nesukelia uždusimo rizikos, tačiau neturi TUV sertifikato. Ypač dažnai tai pasitaiko, kuomet pagalvė pagaminta iš Memory medžiagos. Didžioji dalis kūdikiams skirtų pagalvių yra gaminama iš šios minkštos medžiagos, kuri nepralaidi orui, akumuliuoja šilumą bei iškvėptą anglies dioksidą. Gamintojai praduria keletą skylių pagalvėje, kurių paskirtis – oro cirkuliacija. Bet tai nėra tikrasis pralaidumas orui. Šiame video galite pamatyti, kaip skiriasi pagalvių pralaidumas orui.

Ar pasižymi anatomine forma?

Kaip jau minėta anksčiau, vienas iš argumentų, kad pagalvė kūdikiui nereikalinga yra baimė, kad pagalvė gali pakenkti stuburui. Tačiau anatomine forma pasižyminti pagalvė natūraliai prisitaiko prie kūdikio kūno ir padeda jam atsipalaiduoti.

Ar turi keletą dydžių?

Vieno mėnesio kūdikis skiriasi nuo devynių mėnesio kūdikio ne tik ūgiu ir svoriu, bet ir galvytės apimtimi bei kaklo ilgumu. Todėl nėra saugios pagalvės, kuri būtų tinkama tiek ką tik gimusiam, tiek paaugusiam kūdikiui. Saugi, anatomiškai pritaikyta pagalvė turi keletą dydžių.

Ar kliniškai patvirtintas efektyvumas ir saugumas?

Ypač dažnai gamintojai deklaruoja, kad jų pagalvės efektyviai apsaugo ir koreguoja galvytės formas. Tačiau neturi jokių tai įrodančių tyrimų ar studijų. Jeigu gamintojas deklaruoja, kad pagalvė koreguoja plagiocefaliją ar brachicefaliją, teiraukitės, ar turi Europos Sąjungos CE Klasė 1 sertifikatą, kuris užtikrina, kad pagalvė yra medicininės klasės priemonė, t.y. jos efektyvumas patvirtintas klinikiniais tyrimais.

Ar saugi tekstilė?

Pagalvė turi ne tik glaudų sąlytį su plona kūdikio odele, bet ir artimą kontaktą su nosimi, t.y. nesaugios tekstilės smulkios dalelės gali būti įkvepiamos. Tai gali būti pigi Memory medžiaga, nekokybiški tekstiliniai dažai. Saugią tekstilę ženklina Oeko-tex sertifikatas. Ieškokite jo ne tik rinkdamiesi pagalvę, bet ir rūbelius ir kitą kūdikių tekstilę.

Ar netrukdo laisvai sukioti galvą?

Tai labai svarbu, kadangi negalėjimas laisvai sukioti galvą, gali sukelti kaklo raumenų disbalansą ar plokščios galvytės sindromą.

Mimos – pagalvė kūdikiui, kuria galite pasitikėti

pagalve kudikiui

Ir tai patvirtina eilė sertifikatų. Taip pat jūs galite pasirinkti dydį, atitinkantį kūdikio galvytės apimtį ir amžių.

pagalve kudikiui pralaidi orui
medicinines klases pagalve

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *