Plagiocefalija

PLAGIOCEFALIJA IR KOREKCIJOS GALIMYBĖS.

AKTYVUS IR STRATEGIŠKAI NUKREIPTAS KŪDIKIO PADĖČIŲ KEITIMAS.

Plagiocefalija ir jos aktyvi korekcija remiasi sumažintu spaudimu plokštesnei („nugulėtai”) galvytės pusei ir padidintu spaudimu iškilesnei („sveikai”) galvytės pusei. Pradžiai, pozicijas apžvelgsime piramidės principu, kur : raudonai pažymėtos vengtinos pozicijos.

plagiocefalija; pozicine plagiocefalija; kreiva galvyte; nuguleta galvyte

KŪDIKIO MIGDYMAS

Kūdikio migdymas ant nugaros, nors ir žalingas šiuo atveju, yra saugiausias būdas, siekiant išvengti staigios kūdikio mirties. Kūdikis miegodamas šioje pozicijoje praleidžia daugiausia laiko. Kaip galite koreguojama plagiocefalija kūdikiui miegant?

MIMOS PAGALVĖ

Mimos pagalvė skirta ne tik sveikiems kūdikiams, bet ir deformacijų korekcijoms. Mimos pagalvė koreguoja miegančio kūdikio galvytės formą. Jums nereikia keisti kūdikio padėties lovytėje, kabinti žaisliukų, kišti rankšluostukų po galvyte. Pagalvė savo funkciją atlieka nepriklausomai nuo to, ar galvytė pakreipta ant nugulėtos pusės, ar ant sveikos. Ji netgi veiksminga, jeigu kūdikis jau vartosi ir miega ant šono. Svarbiausia, kad galvytė būtų pagalvės įdubime.

pozicijų keitimas

Visuomet guldykite kūdikį taip, kad siena arba neįdomios kambario detalės būtų nugulėtos pusės kryptimi. Ir atvirkščiai – langas, durys, žaislai ir kiti dėmesį kreipiantys objektai – sveikos pusės kryptimi. Kūdikiai dažnai sukasi į mamą, todėl gulkitės toje pusėje, kurioje sveika galvytės pusė. Kai paguldote kūdikį miegoti, švelniai pakreipkite jo galvytę į sveiką pusę. Jei kūdikis turi jau suformuotą įprotį, galite  ką nors pakišti nugulėtoje pusėje, kad ten pasukti galvą būtų nepatogu. Tačiau toks metodas riboja kaklo judesių laisvę, skatina raumenų disbalansą, didina tikimybę kūdikiui uždusti (jeigu tai rankšluostukas).

KITOKS KŪDIKIO MIGDYMAS

Galite bandyti kūdikį migdyti ant pilvo arba ant šono. Tačiau būkite atidūs ir mažus kūdikius taip migdydami prižiūrėkite. Geriausia tai daryti pietų miego metu, dieną. Guldydami ant pilvo, kūdikio galvytę pakreipkite taip, kad remtųsi nugulėta puse. Gali būti, kad kūdikis priešinsis migdomas ant pilvo. Pabandykite jį guldyti ant savęs. Šiam metodui reikės paaukoti savo laisvą laiką.

ĮRANGOS NAUDOJIMAS

Iki minimumo sumažinkite kūdikiams skirtos įrangos naudojimą, t.y. laiką praleidžiamą automobilinėse kėdutėse, vežimėliuose, supynėse, gultukuose.

Kai naudojate įrangą, naudokite Mimos pagalvę. Automobilinėms kėdutėms ir vežimėliams specialiai sukurtas modelis P, tačiau galite naudoti ir įprastinį modelį.

Kiti galimi metodai, kūdikiui esant priežiūrai skirtoje įrangoje:

  • žaisliukus ir kitus dėmesį kreipiančius objektus dėkite sveikos galvytės pusės kryptimi;
  • nugulėtą galvytės pusę orientuokite į sieną ar kitą neįdomų objektą;
  • laukiate kasoje? Vežimėlyje gulintį kūdikį paguldykite ant sveiko šono, o esant galimybei paimkite ant rankų.

ŽAIDIMAI IR PRIEŽIŪRA

NEŠIOJIMAS

Kuo daugiau nešiokite savo kūdikį vietoje įrangos naudojimo. Jeigu naudojate nešynę, kurioje kūdikis atsuktas į aplinką, atkreipkite kūdikio dėmesį kokiais nors daiktais, kad jis galvytę suktų į nugulėtą pusę. Jeigu naudojate vaikjuostę, tuomet atvirkščiai – tegu kūdikis suka galvytę į sveiką pusę.

Jeigu nešiojate ant rankų, būkite dėmesingi, kad nespaustumėte nugulėtos pusės.

GULDYMAS ANT PILVUKO

Skatinkite kūdikį gulėti ant pilvuko. Žaislus ar kitus objektus padėkite sveikos pusės kryptimi. Dėmesio! Kuomet kūdikis galvytę nuleidžia, stebėkite, kad ją guldytų ant nugulėtos pusės. Ši pozicija labai svarbi, kadangi skatina spaudimą iš žandikaulio apačios, kuris savo ruožtu stumia atgal atsikišusią kaktos dalį.

PRIEŽIŪRA

Keisdami sauskelnes taip pat galite naudoti Mimos pagalvę. Skatinkite kūdikį sukti galvytę į sveikąją pusę.

Maudydami kūdikį, dėmesį traukiančius objektus dėkite iš sveikosios pusės.

Jeigu maitinate krūtimi, guldykite kūdikį ant šono, ant sveikos pusės.

Jeigu maitinate iš buteliuko arba atsisėdusi, maitinkite taip, kad nugulėta pusė sutaptų su jūsų sulenkta ranka, t.y. jeigu nugulėta dešinė pusė, kūdikį guldykite ant dešinės rankos linkio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *